• Európa SC - prezentácia školy
          • Európa SC - prezentácia školy

          • Popoludní boli priestory SC Európa poskytnuté nám - SOŠ drevárskej. Od 14.00 do 17.00 sa naša škola prezentovala pred návštevníkmi vo veľmi pestrom a pútavom programe. Vestibul zaplnili hmotné predmety, ktoré reprezentujú jednotlivé odbory v našej škole. Program tvorili informácie o jednotlivých odboroch popretkávané hudobnými  číslami. O dobrú náladu v priestoroch sa postarala školská hudobná skupina Fortissimo so speváčkou M.Oravkinovou z 3.D. Moderátorom podujatia bol  M. Kracina z 3.A, ktorý sa svojej úlohy opäť zhostil výborne. Viedol rozhovory so študentmi všetkých študijných a učebných odborov, čím verejnosť dostala informácie o štúdiu na našej škole. Ľudí veľmi zaujali aj práce našich študentov a mohli vidieť, aké zručnosti  počas štúdia naši študenti nadobudnú. V priestoroch OC sa tiež pohybovali študenti , ktorí symbolicky odetí do trička konkrétneho odboru rozdávali písomnú informáciu o možnostiach štúdia. Teší nás, že podujatie svojou účasťou podporili terajší aj bývalí študenti našej školy. Celé popoludnie sa nieslo vo veľmi príjemnej, uvoľnenej atmosfére.

            Z.Vonkomerová

            Do galérie Európa SC - prezentácia školy boli pridané fotografie.

             

        • Deň sv. Valentína
          • Deň sv. Valentína

          • Do galérie Valentín boli pridané fotografie.

            14.2. sa spája so sviatkom sv. Valentína. Je mnoho legiend, ktoré vysvetľujú pôvod tohto sviatku. Jedna spomína biskupa Valentína, ktorý napriek zákazu rímskeho cisára Claudia II. tajne sobášil zamilované páry a zato skončil vo väzení. Iná legenda hovorí, že sv. Valentín mal rád ruže, ktorými obdarúval snúbencov a prial im šťastný život, a preto sa považuje za patróna zaľúbencov a snúbencov. Aj časť vestibulu našej školy sa na jeden týždeň zmenila, bola vyzdobená  väčšími i menšími srdcami- symbolmi lásky. Záujemcovia z radov učiteľov a študentov  sa  mohli pri srdiečkach odfotiť. A mnohí to využili. Získali tak peknú spomienku. Študenti chválili tento skvelý nápad, a preto sa určite ujme aj do budúcnosti.

            Z.Vonkomerová

             

        • Školský ples
          • Školský ples

          • Do galérie Školský ples boli pridané fotografie.

            V konkurencii fašiangových plesov si začal robiť svoje pevné miesto aj Školský ples v našej

            škole. 5.2.2015 sa vestibul za výdatnej pomoci študentov zmenil na vkusný spoločensko- tanečný priestor a o 16. hodine začal 4.ročník plesu. Doobeda študentky  sa  zmenili na neodolateľné dámy a z chlapcov sa stali pozorní džentlmeni.  Zábava sa rozbehla a tanečný parket bol po celý čas plný. Nemalú zásluhu na výbornej nálade mal aj skúsený DJ- J.Plavucha 4.H. O tom, že samotný ples sa teší obľube zo strany študentov, svedčí informácia o počte účastníkov. Dievčat a chlapcov bolo spolu 49 a najväčšiu účasť mali študenti 3.H. Pozvanie prijali pán riaditeľ Ing. Laššák, zástupca školy Mgr. Prokaj a vyučujúci- Ing. Šáliová, Mgr. Kúbíková, Ing. Barcík. K výbornej nálade prispeli svojím vystúpením členovia školskej kapely- K.Struhár 4.H a D.Hriech 3.H. Hrali úžasne a museli mať niekoľko prídavkov. K plesu patrila aj tombola, do ktorej prispeli: vedenie školy, školský bufet a Ranč Kráľová. Ak niekto náhodou vyhladol a vysmädol, z pripravených stolov si doplnil energiu. Nečakaným zážitkom bol určite ohňostroj pred budovou školy. Záver plesu bol o 22. hodine. Všetci prítomní si z plesu odnášali čosi spoločné- dobrý pocit z príjemne stráveného večera a nezabudnuteľné zážitky. Táto vydarená akcia potvrdzuje, že správneho ducha školy  tvoria aj mimoškolské aktivity.    

            Z.Vonkomerová

            Do galérie Školský ples boli pridané fotografie.

        • Firmy zostavili rebríček TOP škôl, ktoré dajú Vašim ďeťom prácu
          • Firmy zostavili rebríček TOP škôl, ktoré dajú Vašim ďeťom prácu

          • Pod týmto názvom zverejnil 24.1.2015 denník Plus jeden deň článok, v ktorom priniesol výsledky prieskumu  o úspešnosti absolventov stredných odborných škôl uplatniť sa na trhu práce. 613 škôl z celého Slovenska hodnotilo 2 000 odborníkov z praxe. Stredná odborná škola drevárska sa v prieskume v Banskobystrickom kraji umiestnila na druhom mieste s počtom 63,6 zo 100 možných bodov.

            Gratulujeme a ďakujeme všetkým, ktorí sa na tomto výsledku podieľajú.

        • KomPrax - učebňa SJL
          • KomPrax - učebňa SJL

          • Do galérie KomPrax - učebňa SJL boli pridané fotografie.

            V rámci projektu KomPrax sa v roku 2014 uskutočnila rekonštrukcia učebne SJL1. Hlavnými organizátormi boli D. Bevelaquová z I. D triedy (dekorácia, postery, Deň otvorených dverí), M. Chromek z I.D triedy (maľovanie triedy), M. Očenáš (konštrukčný návrh a výroba políc a skriniek).

                 Počas Dňa otvorených dverí sa D. Bevelaquová takto prihovorila hosťom:

            Vážení hostia, do nášho projektu ,,Stará trieda v novom šate“, som sa zapojila tým, že som pre vás usporiadala tento deň D, alebo ak chcete Deň otvorených dverí. Tento deň bol zrealizovaný pre vás všetkých, lebo bez vás by bol náš projekt neuskutočniteľný.

                 Chcem poďakovať vedeniu školy za poskytnutie priestorov a dostatku času pre realizáciu. Ďalej pani profesorke triednej Mgr. E. Ďurčíkovej za to, že podstatnú časť projektu niesla na svojich pleciach. Pánom majstrom a pánom školníkom za ich cenné rady a ochotu pomôcť. Chcem tiež poďakovať rodičom mojich spolužiakov pani Chromekovej a pánovi Očenášovi za ich drahocenný čas, strávený či už nakupovaním materiálu alebo prevozom hotových výrobkov. V neposlednom rade  chcem poďakovať vám, moji spolužiaci. Boli ste ten najlepší realizačný tím, aký som si mohla vybrať. Ďakujem.

                 Ostáva mi už teda len dúfať, že ste s výsledkom spokojní, že sa vám páči naša staro-nová trieda.

                Dúfam, že tento projekt vyburcuje aj iných mladých ľudí k väčšej aktivite, pretože ako znie motto Malého projektu Iuventy ,, Aj mladý človek dokáže veľké veci“. 

        • Nicol Hochholczerová
          • Nicol Hochholczerová

          • žiačka I.D

            • Vyhrala okresné kolo olympiády v anglickom jazyku v š.r. 2014/2015 v kategórii 2D.

            Srdečne blahoželáme!

        • Certifikáty CISCO akadémie
          • Certifikáty CISCO akadémie

          • Do galérie Certifikáty CISCO akadémie boli pridané fotografie.

            Naša škola spolupracuje s CISCO akadémiou od r. 2009. Táto akadémia so sídlom v San Franciscu sa venuje okrem iného príprave špecialistov v oblasti informačných technológií a počítačových sietí. Študenti 4. ročníka v odbore mechanik počítačových sietí viac ako 1 rok  v priestoroch našej školy získavali odborné vedomosti a zručnosti v tejto oblasti. Lektorkou vzdelávania v našej škole je Ing. Osvaldová, ktorá je zároveň vyučujúcou odborných predmetov v odbore mechanik počítačových sietí. Svoje odborné znalosti museli študenti  následne použiť v záverečnom testovaní. Po úspešnom absolvovaní testu im pán riaditeľ Ing. Laššák spolu s lektorkou Ing. Osvaldovou slávnostne v aule odovzdali 19.1.2015 certifikáty CISCO akadémie úroveň 1. Certifikáty sú  pre študentov prospešné v ďalšom štúdiu alebo v praxi.

             Z.Vonkomerová

        • Rekonštrukcia  TNI
          • Rekonštrukcia TNI

          • Do galérie Rekonštrukcia TNI boli pridané fotografie.

            Počas uplynulého týždňa prebehla v priestoroch TNI početná rekonštrukcia. Vzhľadom na to, že v učebni DVK bude prebiehať výučba pomocou tabletov, bola hlavným cieľom rekonštrukcia elektrických rozvodov a osvetlenia odborných učební a ateliérov  v priestoroch TNI. V učebni DVK sa rekonštruovali staré krosná do podoby  knižnice. V galérii bola preinštalovaná expozícia výrobkov. 

        • KomPrax – Kompetencie pre prax
          • KomPrax – Kompetencie pre prax

          • Do galérie KomPrax – Kompetencie pre prax boli pridané fotografie.

            V malom projekte, ktorý zastrešuje Ministerstvo školstva SR žiaci školy zrekonštruovali ďalšiu učebňu. Po spoločensko-vednej, učebni anglického a slovenského jazyka dnes pribudla učebňa konštrukcií. Na prestavbe pracovali žiaci 2.A triedy. Tím viedol Ján Pálka a Adam Okapal, s pomocou Michaely Mičudovej (3.D).

        • Vianočníček
          • Vianočníček

          • Do galérie Vianočníček boli pridané fotografie.

            V rýchlom slede dní nášho uponáhľaného sveta prišiel nebadane čas sviatočný, čas výnimočný, čas Vianoc. Aj v našej škole  posledný školský deň kalendárneho roka 2014 bolo od rána cítiť vianočnú atmosféru.  Tí, ktorí chceli niekoho potešiť, ešte balili svoje prekvapenie do balíčkov. Na vyučovacích hodinách bolo cítiť pohodu,  kde-tu sa z tried ozývali aj koledy. Po 3. vyučovacej hodine sa všetci učitelia a študenti plní očakávania presunuli do auly, kde sa začal už tradičný program- Vianočníček.  Réžiu  programu mala Ing. Šáliová. Veľa zimných kulís v priestore dávalo tušiť, že sa máme na čo tešiť. Samotné hovorené slová popretkávané príjemnými melódiami nás o tom od prvej chvíle naplno presvedčili. Nechýbali tradičné slovenské koledy s našimi heligonkármi, ktoré nám priblížili staré ľudové zvyky. K vianočnej atmosfére prispeli hudobníci a speváci zo školskej kapely Fortissimo či M. Dudáš z 1.S. Uzdu svojej fantázii naplno popustili naši maturanti. Ich slovno-tanečné scénky spustili lavínu dobrej nálady a smiechu v celom hľadisku. Svoju šikovnosť, vtipnosť a pohotovosť ukázal aj moderátor M.Kracina z 3.A. Okrem sprievodného slova priebežne rozdával tradičné aj žartovné darčeky adresátom- nechýbali mrkva, cibuľa, poriadny chlap- Kubo, pesnička Prší, prší v podaní 2.A a mnohé iné.  V závere programu sa študenti naposledy poďakovali nášmu odchádzajúcemu  p. riaditeľovi Mgr. Hazlingerovi. Po burácajúcom potlesku p. riaditeľ vyslovil v závere prianie, aby všetci prítomní prežili pokojné vianočné sviatky v kruhu svojich blízkych.

            Z.Vonkomerová

        • Javor 2014
          • Javor 2014

          • Do galérie Javor 2014 boli pridané fotografie.

            12.12.2014 - JAVOR  2014 - 19.ročník

            sa spájal v našej škole s veľmi výnimočnou udalosťou. Môžeme s potešením povedať, že sa konal už 19. ročník kultúrno - spoločenského podujatia s príznačným názvom Javor. Keďže je jedným z cieľov dňa propagovať remeslá a tradície, od rána sa prízemie zaplnilo ľudovými remeselníkmi. V rámci jarmoku ponúkali pestrú paletu svojich výrobkov. Predaj bol obohatený aj ponukou drevených výrobkov a vianočných ozdôb. P. riaditeľ Mgr. Hazlinger oficiálne privítal vzácnych hostí v zborovni školy, kde fujaristi spevom a hrou spríjemnili slávnostné  dopoludnie. Pre návštevníkov boli v jednotlivých učebniach pripravené sprievodné akcie-  vernisáž Historické hasičské prilby z domova a zo sveta, tvorivé dielne Podpolianskeho osvetového strediska a ÚĽUVu B. Bystrica. Záujemcovia sa mohli dozvedieť zaujímavosti o drevorezbárstve v medailóne Poézia v dreve ukrytá, v ktorom sa verejnosť dozvedela o práci drevorezbára Jána Homolu. Veríme, že odborná verejnosť ocenila seminár- Výroba ľudových hudobných nástrojov- napríklad  huslí, píšťal či fujár. Tento deň je zároveň aj Deň otvorených dverí v našej škole. Preto sme mysleli aj na budúcich stredoškolákov. Boli pre nich pripravené učebne, v ktorých mohli vidieť ukážky prác našich študentov, formou prezentácií sa mohli dozvedieť dôležité  informácie  o našich študijných a učebných odboroch-  drevárstvo a nábytkárstvo, drevostavby, ochrana osôb pred požiarom, mechanik počítačových sietí, tvorba nábytku a interiéru aj stolárstvo. Žiaci základných škôl sa mohli zapojiť do výtvarnej súťaže- Ukáž svoj talent a do súťaže v práci s drevom- Drevo v živote človeka. Neskôr  program pokračoval v aule, počas ktorého boli vyhlásené študentské osobnosti školy. V programe vystúpili naši šikovní študenti-  muzikanti aj speváci. Záver Javora patril tradične spoločnému obedu v školskej jedálni, počas ktorého si hostia aj zamestnanci zaspievali koledy a pripomenuli vianočné zvyky. Ďakujeme všetkým účastníkom Javora 2014, že svojou prítomnosťou podporili podujatie. Veríme, že všetci prítomní prežili v príjemnej atmosfére predvianočný deň a už teraz sa tešíme na 20. ročník Javora.

            Z.Vonkomerová

        • 4.H Stužková slávnosť
          • 4.H Stužková slávnosť

          • Do galérie 4.H Stužková slávnosť boli pridané fotografie.

            Navždy sa zachová....

            Piatok 21. november 2014 bol pre väčšinu študentov a zamestnancov našej školy úplne bežným predvíkendovým dňom. Pre žiakov 4.H triedy to bol deň iný, jedinečný. Stužková slávnosť, spoločenská udalosť, kde aj tým najväčším „hrdinom“ zovrelo hrdlo, keď za tónov slávnostnej hudby vstúpili do vyzdobenej sály.  Aj keď pred pár dňami  prestávali veriť,  či stužková vôbec bude, naraz sa pochybnosti rozplynuli a oni tam stáli pred svojimi učiteľmi, rodičmi, súrodencami a priateľkami. O pár minút na oblekoch pribudli zelené stužky a na úvodný stres si už nikto ani nespomenul. Super večera, výborná zábava, program, ktorý opäť vtláčal do očí slzy (aj keď so smútkom už nemali nič spoločné),polnočný súd, neskutočná torta a tanec neutíchajúci až do skorých ranných hodín.To budú momenty, na ktoré sa bude navždy pamätať.

            Odpadnutá stužka zo saka, prevrátená váza s kvetmi, vybitá baterka na NB (samozrejme v tej najnevhodnejšej chvíli), sviečky, ktoré sa občas nedarilo zapáliť, či víno v džbáne, ktoré až tak veľmi nechutilo. Aj to boli  okamihy, ktoré z NAŠEJ  stužkovej urobili  NÁŠ neopakovateľný deň.

            Slavka Mošková, triedna učiteľka 4.H

        • Mikulášsky bowling
          • Mikulášsky bowling

          • sa členovia školského odborového zväzu už po piatykrát stretli na mikulášskom bowlingu. Mrzí nás, že tento rok nás bolo zo všetkých doterajších ročníkov najmenej ... Nechýbalo občerstvenie, ani zaujímavé darčeky.Veľká  vďaka patrí našej kolegyni Ivetke Šáliovej, ktoré už tradične túto akciuzorganizovala.

            Slavka Mošková

            Do galérie Mikulášsky bowling boli pridané fotografie.

        • Mikuláš
          • Mikuláš

          • Do galérie Mikuláš boli pridané fotografie.

            V piatok bolo vyučovanie na našej škole spestrené vzácnou návštevou. Od rána bolo na chodbách  školy počuť nezvyčajné zvonenie zvončekov. Už tradične v tento deň zavítal medzi študentov a pedagógov sv. Mikuláš v sprievode čertov, anjelov a pomocníkov. Kto to bol vlastne sv. Mikuláš? Žil v 4. storočí na území dnešného Turecka, bol obľúbeným biskupom, ktorý vynikal dobročinnosťou a nezištnou pomocou deťom a chudobným, zomrel práve 6.12.  Dodnes si ho ľudia spájajú s rozdávaním sladkostí. Nebolo tomu inak ani v našej škole. Dobrých a poslušných študentov sv. Mikuláš odmenil sladkosťami, neposlušní boli obdarovaní kúskami uhlia. Tí odvážnejší  študenti Mikulášovi aj zaspievali. Celé dopoludnie panovala v škole veľmi príjemná atmosféra.

            Z.Vonkomerová

        • Predvianočná Viedeň
          • Predvianočná Viedeň

          • Do galérie Predvianočná Viedeň boli pridané fotografie.

            Začiatkom decembra študenti našej školy navštívili predvianočnú Viedeň. Exkurziu začali dopoludnia v čokoládovni, kde sa vyrábajú rôzne sladkosti a čokoládové figúrky. Dôležitá práca sa tu robí ručne. Na Námestí Márie Terézie navštívili Historické múzeum, kde sa nachádzajú predmety od doby starovekého Egypta až po koniec 18. storočia. Navštívili aj Prírodovedné múzeum, v ktorom je prehľad o dejinách Zeme od hmyzu cez drahokamy a minerály až po jaštery. Následne prešli cez historicky prvú pešiu zónu Viedne – Graben, mnohých očaril pohľad na Dóm sv. Štefana – vrchol rakúskej gotiky, pozreli si aj Hofburg – sídlo rakúskych cisárov. Na Hradnom Ringu pokračovali na Maria Hilfe Straße, kde bola možnosť nákupu. Všetci si naplno vychutnali predvianočnú atmosféru historického centra Viedne. Nejedného omámila vôňa vianočného punču, medovníkov, gaštanov a rôznych špecialít. Nechýbali vianočné ozdoby a rôzne umelecké predmety, ktoré dopĺňali čaro predvianočnej atmosféry vykúzlenej stovkami svetelných lampiónov. Medzi účastníkmi exkurzie panovala výborná nálada a určite si každý odniesol bohaté zážitky z pobytu v cudzojazyčnom prostredí. Exkurziu organizovali vyučujúce cudzích jazykov- PaedDr. Feriancová a Mgr. Bobeničová.

            Z.Vonkomerová

        • Železný hasič
          • Železný hasič

          • Do galérie Železný hasič boli pridané fotografie.

            V jeden sychravý novembrový deň 27.11.2014, sa v priestoroch ŠD Bariny vo Zvolene od 8.00 do 16.00 konal 13. ročník súťaže o putovný pohár Katedry protipožiarnej ochrany Drev. fakulty TU vo Zvolene s názvom Železný hasič. Spomínaná katedra  je vyhlasovateľom tejto súťaže v spolupráci s OR HaZZ v B. Bystrici a Zvolene. Súťaže sa zúčastnili hlavne vysokoškoláci zo Slovenska, Čiech a Maďarska, ktorých štúdium je zamerané na ochranu osôb pred požiarom. Naši študenti zastupovali jedinú strednú školu v súťaži po štvrtýkrát. V konkurencii vyše 60 mužov súťažili  naši 7 študenti z odboru hasič. Najlepší čas opäť dosiahol L Blahuta 4.H.  Potvrdil výbornú formu a skončil na krásnom 6. mieste, keď ho od medailového umiestnenia delila 1 sekunda. Aj ďalší chlapci bojovali zo všetkých síl- K.Struhár 4.H, L. Volent3.H, F.Ridzoň 4.H, P.Veverka 2.H, D.Uhliarik 2.H, D.Kohút 1.H. Plné nasadenie našich študentov sa prejavilo aj v celkovom umiestnení, keď 4- Blahuta, Volent, Ridzoň a Struhár skončili v prvej polovici rebríčka. Preverili si svoje fyzické schopnosti v náročných disciplínach: roztiahnutie dvoch 40 metrových B prúdov, prekonanie bariéry vo výške 2 m s 13 kg vážiacou vzduchovou fľašou, stočenie 2 ks hadíc B do boxov, prechod po kladine, hammer box- 50 úderov, prenos figúry cez tunel v dĺžke 3 m, výbeh a vytiahnutie hadice s prúdnicou na 7. poschodie ŠD Bariny. Našim chlapcom ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy. Poďakovanie patrí aj Ing. M. Oťapkovi, vedúcemu študijného odboru ochrana osôb pred požiarom, ktorý chlapcov pripravuje.

            Z.Vonkomerová

        • Predstavenie v Divadle J.G.Tajovského vo Zvolene
          • Predstavenie v Divadle J.G.Tajovského vo Zvolene

          • William Shakespeare: SKROTENIE ZLEJ ŽENY

            Je tradíciou našej školy navštevovať kultúrno- spoločenské podujatia. Sme radi, že sme znovu mohli v jeden novembrový deň zavítať do Divadla J.G.Tajovského vo Zvolene a pobaviť sa na vynikajúcej komédii Skrotenie zlej ženy, ktorej autorom je slávny anglický dramatik W.Shakespeare. Komédiu možno právom považovať za nadčasovú, keďže už 400 rokov neschádza z divadelných scén. Repliky hercov iskrili humorom, brilantnými slovnými výmenami aj svojskými mužsko- ženskými poznámkami na margo lásky. Spontánne reakcie našich študentov v podobe smiechu potvrdili majstrovstvo zvolenských hercov. Naši študenti po predstavení vyjadrili pozitívnu reakciu emotívnym potleskom. Znovu sme príjemne strávili dopoludnie v kultúrnom prostredí. Vďaka patrí Mgr. Ďurčíkovej, ktorá organizovala návštevu divadelného predstavenia.

        • Prváci na hokeji
          • Prváci na hokeji

          • Do galérie Prváci na hokeji boli pridané fotografie.

            Takmer tridsiati prváci prevažne triedy 1.H - ochrana osôb pred požiarom vybrali ako diváci na hokejový zápas Zvolen- Žilina. Lístky dostali študenti bezplatne od HKM Zvolen vďaka dobrým kontaktom pedagóga Ing. Barcíka s HKM Zvolen.  Študenti mali z prežitého večera silný zážitok, keďže viacerí  boli na hokeji prvýkrát naživo. V hľadisku mali aj transparent našej školy, veľmi sa im páčila atmosféra počas hokeja a Zvolen napokon vyhral 4:2. Táto aktivita potvrdila, že na utužovanie kolektívu a nadobúdanie priateľských vzťahov medzi študentmi  je vhodné aj mimoškolské prostredie.

            Z. Vonkomerová

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola drevárska
      • Sekretariát: +421 911 703 569
      • Lučenecká cesta 2193/17 960 01 Zvolen Slovakia
      • 37956469
      • 2021881081
      • ekonomka@sosdrev.sk | +421 911 703 614 uctovnicka@sosdrev.sk personalistka@sosdrev.sk
      • it@sosdrev.sk | +421 948 984 539
  • Sociálne siete

  •