• KABU 2014
          • KABU 2014

          • Do galérie KABU 2014 boli pridané fotografie.

            Žiaci 4. ročníka spolu so Študentskou radou zorganizovali tradičný Krst absolventov budúcich- KABU, teda prijímanie prvákov do cechu drevárskeho. Celá akcia sa konala v aule. Najskôr si cechmajster spolu s pani cechmajstrovou vypočuli sľub prvákov, ktorých zastupovalo“ zelené ucho“. V ňom sa prváci zaviazali správať sa slušne a s úctou k starším spolužiakom. Neskôr 4 štvrtáci v role katov vyberali prvákov na plnenie jednotlivých zábavných úloh. Pílili nohy na stoličkách, zhasínali horiace sviečky vodou, netradičnou formou šmirgľovali dosky, pochutnali si na strúhanke a ústami hľadali prekvapenie v miske s múkou. Vtipné komentáre pána cechmajstra( Adam Morong 4.D) aj veselý  šašo( Drahomír Mucha 4.H)  priložili ruku k celkovému vtipnému vyzneniu jednotlivých úloh a uvoľnili napätie prvákov. Program spestrili  kultúrne čísla-  ľudový spev s heligónkou (Martin Sarvaš 4.M) aj školská kapela Fortissimo. V plnení úloh najlepšie obstáli prváci z 1.T( technik drevostavieb). Následne všetci prváci prešli popod symbolický gáter. Až bohatý prídel pilín, ktoré sa prvákom vysypali za golier, z nich urobil riadnych členov nášho cechu.

            Z.Vonkomerová

        • Helloween
          • Helloween

          • Do galérie Helloween boli pridané fotografie.

            Koniec októbra sa spája so sviatkom Halloween, ktorým sa v minulosti starí Kelti lúčili s letom a vítali zimu. Kelti sa snažili týmto sviatkom okrem iného nakloniť si dobrých duchov, aby ochraňovali ich domovy. Aj na našej škole sa študenti s odhodlaním, nadšením a tvorivosťou pustili do príprav sviatku Halloween. Od rána 29.10.2013 sa po chodbách prechádzali hrôzostrašné aj vtipné masky. Neskôr nás v aule uvítala strašidelná scéna s kulisami na javisku. Mŕtvola zo záhrobia (M.Kracina 3.A) veľmi pohotovo a vtipne sprevádzala programom. O hudobnú časť sa postarala školská kapela Fortissimo. Najviac masiek si vytvorili naši maturanti a ukázali mladším spolužiakom, že zábava a recesia patrí k tomuto dňu. Halloween sa však nezaobíde aj bez typických žltých či oranžových predmetov, ktoré v tomto období skrášľujú rôzne miesta. Áno, sú to tekvice, ktoré rozsvietili javisko našej auly. Študenti naplno popustili uzdu svojej fantázii a hotové umelecké diela boli na svete. Určite bude väčšina prítomných súhlasiť, že v tento predprázdninový deň vládla na našej škole úžasná atmosféra, taká, aká na Halloween má byť. Poďakovanie patrí Ing. Šáliovej, ktorá organizačne túto akciu pripravovala.
            Z.Vonkomerová

             

        • Kvapka krvi
          • Kvapka krvi

          • Do galérie Kvapka krvi boli pridané fotografie.

            Naša škola pravidelne podporuje rôzne celospoločensky prospešné aktivity. Jednou z nich je aj dobrovoľné darcovstvo krvi z radov našich študentov- Kvapka krvi. Zvlášť v jesennom období, keď po letných mesiacoch mnohé transfúzne stanice zaznamenali pokles zásob krvi a ľudská krv je nenahraditeľná. Sloganom októbrovej Kvapky krvi je reč mladých: „ Nebuď tuniak a daruj krv“, keďže aktuálna kampaň je zameraná na získavanie prvodarcov. 22.10.2014 sa po piatykrát multimediálna učebňa v priestoroch našej školy dočasne zmenila na mobilnú transfúznu stanicu.

            Od 8.00 bola registrácia dobrovoľných darcov, študenti vyplnili zdravotný dotazník, nasledovali základné odbery krvi a vyšetrenie lekárom. Potom sa postupne uskutočnili samotné odbery krvi, keď sa v priebehu 10 minút každému darcovi odobralo 450 ml krvi. Počas odberov medzi študentmi panovala výborná nálada a navzájom sa povzbudzovali. Na doplnenie energie mali zabezpečený pitný režim a sladké pečivo. Pracovníci mobilnej transfúznej stanice vysoko ocenili slušnosť a zodpovednosť našich študentov počas odberov. Teší nás, že tento rok sa zapojilo 41 študentov a mnohí boli prvodarcovia. Takýto výrazný záujem študentov o darovanie krvi je určite motiváciou aj pre ich mladších spolužiakov. Sme hrdí na všetkých dobrovoľných darcov krvi z radov našich študentov, lebo ich rozhodnutie darovať krv môže zachrániť inému človeku život.

             Z. Vonkomerová

        • Deň seniorov
          • Deň seniorov

          • Do galérie Deň seniorov boli pridané fotografie.

            Staroba patrí do ,,plánu" každého človeka. Je to časový úsek, ku ktorému všetko smeruje, aby človek mohol lepšie pochopiť zmysel života. Starneme od chvíle, ako sme sa narodili. Uvedomujú si to aj mladí ľudia. Hoci si myslia, že na všetko majú veľa času. Chceli by byť starší v domnienke, že dospelosť prináša niečo lepšie, krajšie, hlavne nezávislosť. Lenže všetko má svoj čas. Každý z nás musí prežiť svoju mladosť, aby mohol zostarnúť.  Musíme si plnými dúškami užívať mladosť a všetko, čo mladosť prináša. Aj to dobré, aj to zlé. Všetko, čo prežívame nás učí byť lepším a múdrejším, aby sme aj my, keď raz zostarneme, mohli rozdávať múdre rady našim deťom a vnukom, ako to robia naši rodičia a starí rodičia.  Koľko rokov musí mať človek, aby bol ,,starý"? Päťdesiat, šesťdesiat, sedemdesiat.....? Myslíme si, že nie je podstatný vek človeka, ale vitalita, psychická pohoda a vyrovnanosť.

                 Seniori už majú  čas na svoje deti, pomáhajú im s vnúčencami a vo všetkom, čo potrebujú. Konečne majú čas na svoje záľuby, stretávať sa v kolektíve pri spoločnej zábave a keď sú finančne dobre zabezpečení, aj na cestovanie. Majú šancu prežiť ,,druhú mladosť".

                 Pri príležitosti Dňa seniorov, ktorý sa už tradične koná v mesiaci október,  sme opäť navštívili zariadenie DDaDSS Záhonok vo Zvolene, aby sme starkých potešili slovom, hudbou a spevom. Otváracieho ceremoniálu sa ujala  riaditeľka DDaDSS na Záhonku PhDr. Mária Machayová, ktorá privítala všetkých zúčastnených. Na začiatku programu vystúpili naši študenti   pod pedagogickým vedením Mgr. Eleny Ďurčíkovej a za prítomnosti pána riaditeľa Mgr. Jozefa Hazlingera.

                 Program sa veľmi páčil a seniori si s našimi študentmi aj veselo zaspievali. Priniesli sme dobrý pocit a s dobrým pocitom, že sme potešili, sme odchádzali domov.

                 Našu úctu si  starší ľudia zaslúžia. Vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré môžu odovzdávať mladším a nezabúdajme, vďačíme im za náš život.

            ,, Staroba je ako konto v banke. Vyberieš len to, čo vložíš...“ Lucius Annaeus Seneca

            Mgr. E. Ďurčíková

        • Túra na Zbojnícku chatu vo V. Tatrách
          • Túra na Zbojnícku chatu vo V. Tatrách

          • Do galérie Túra na Zbojnícku chatu vo V. Tatrách boli pridané fotografie.

            Ráno 45 študentov a 5 pedagógov nasadlo do autobusu vo Zvolene s cieľom zvládnuť  túru na Zbojnícku chatu vo V. Tatrách. O 9.00 hodine sa zo Starého Smokovca všetci odhodlane, plní energie a optimizmu vydali popri pozemnej lanovke na Hrebienok. Z Hrebienka kráčali  po červenej značke lesom a ďalšími serpentínami k rázcestiu pri Vodopádoch Studeného potoka. Trasa pokračovala Tatranskou magistrálou nad vodopádmi k ďalšiemu rázcestiu na Starolesnianskej poľane. Odtiaľ naši turisti stúpali po modrej značke mierne hore až po koniec  lesného pásma. Počasie im prialo a naskytol sa im nádherný výhľad do Veľkej Studenej doliny. Okolo nich sa týčili bralá malebných tvarov. Postupovali kosodrevinovým porastom stále vyššie a vyššie. Ku koncu cesty sa im otvorili výhľady na niekoľko menších plies, každé trocha inej farby. O 12.00 sa naši turisti dostali do cieľa- prišli na Zbojnícku chatu vo výške 1960m a celkové prevýšenie bolo 675m.  Pri chate sa všetci účastníci občerstvili a oddýchli si. Cestou späť dostali zabrať najmä kolená. Isto sa už každý tešil na zaslúžený oddych v autobuse. Fyzicky vyčerpaní, ale vnútorne obohatení  sa naši turisti vrátili do Zvolena. Vďaka patrí Ing. Šáliovej, ktorá túto vydarenú akciu organizovala.

                                                                                                                                   Z.Vonkomerová 

        • Memoriál P.Snopka a J.Dobríka v B.Bystrici a Majstrovstvá SR
          • Memoriál P.Snopka a J.Dobríka v B.Bystrici a Majstrovstvá SR

          • Do galérie Memoriál P.Snopka a J.Dobríka v B.Bystrici a Majstrovstvá SR boli pridané fotografie

            V septembri 2014 naši prváci odboru ochrana osôb pred požiarom spolu s vyučujúcimi Ing. Oťapkom a Ing. Barcíkom absolvovali ako diváci odbornú exkurziu na Memoriál P.Snopka a J. Dobríka a zároveň Majstrovstvá SR. Obaja spomínaní hasiči zahynuli pri likvidácii požiaru. Počas dňa na Námestí slobody v B.Bystrici súťažili hasičské družstvá vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel. Pre našich študentov bolo dôležité, že mohli na vlastné oči sledovať profesionálnu prácu hasičov v praxi. So záujmom si prezreli činnosť Slovenského Červeného kríža aj statickú ukážku hasičskej techniky.

            Z.Vonkomerová

        • Exkurzia na veľtrh Lignumexpo 2014
          • Exkurzia na veľtrh Lignumexpo 2014

          • Do galérie Lignumexpo Nitra2014 boli pridané fotografie.

            Študenti odborov drevárstvo a nábytkárstvo aj stolár spolu s pedagógmi týchto odborov  navštívili v Nitre 19. medzinárodný veľtrh strojov, zariadení, nástrojov a materiálov pre drevospracujúci priemysel. Témou veľtrhu bolo pestovanie lesa, ťažba dreva až po finalizáciu atraktívnych stavebno - stolárskych a nábytkárskych výrobkov z dreva. Naši študenti videli prezentáciu výrobcov slovenských, českých, nemeckých a poľských firiem.  Teóriu z vyučovacích hodín  mohli vidieť v praktickom predvedení výrobkov pre drevársky a nábytkársky priemysel . Ich pozornosť určite upútala ukážka výroby náročných drevených  predmetov z 1 kusa dreva. Tiež  si rozšírili svoje vedomosti o nové technológie na spracovanie dreva, pri ktorých sa prevažne používa moderná počítačová technika. 

            Z.Vonkomerová

        • Exkurzia na Festival vedy v B. Bystrici
          • Exkurzia na Festival vedy v B. Bystrici

          • Do galérie Exkurzia na Festival vedy v B. Bystrici boli pridané fotografie.

            Triedy 3.D a 4.D odboru tvorba nábytku a interiéru navštívili Festival vedy v OC Európa v Banskej Bystrici. Exkurzia bola zameraná na prírodovedné predmety matematiku a fyziku. Pre verejnosť boli v priestoroch OC pripravené napínavé experimenty vo viac ako 20 vedeckých stánkoch- napríklad Experimentujeme s energiou, Mokrý svet vody, Chyť si blesk a iné.  Naši študenti zároveň absolvovali popularizačnú prednášku prof. Schneidera z Katedry dizajnu TU vo Zvolene na tému- Systémová tvorba v dizajne nábytku.  Celodenná prehliadka najnovších výsledkov vedy a výskumu bola doplnená aj pútavými vedeckými kvízmi a súťažami. Exkurziu organizovali vyučujúce matematiky a fyziky- Mgr. Marková a Mgr. Halamová.

                                                                                                                                Z.Vonkomerová

        • Exkurzia prvákov do Krajskej knižnice Ľ.Štúra vo Zvolene
          • Exkurzia prvákov do Krajskej knižnice Ľ.Štúra vo Zvolene

          • Do galérie Exkurzia prvákov do Krajskej knižnice Ľ.Štúra vo Zvolene boli pridané fotografie.

            Študenti 1. ročníka sa v predmete SJL v rámci tematického celku Práca s informáciami oboznámili s novými odbornými pojmami- zdroje informácií, bibliografia, bibliografický záznam či rešerš. Následne vyučujúce SJL Mgr. Ďurčíková a Mgr. Vonkomerová v priebehu septembra postupne s prvákmi absolvovali exkurziu do Krajskej knižnice Ľ.Štúra vo Zvolene. Počas nej študenti mohli svoje získané teoretické vedomosti aplikovať v praxi.  Pracovníčka knižnice ich oboznámila s fungovaním knižnice, jej oddeleniami, výhodami pre čitateľov. Študenti si zároveň rozšírili svoje odborné znalosti z tejto oblasti. Viacerých študentov zaujala najmä možnosť bezplatného prístupu k počítačom pre čitateľov. Potešujúce je, že niektorí prejavili záujem stať sa členom tejto vzdelávacej inštitúcie.

                                                                                                               Z.Vonkomerová

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola drevárska
      • Sekretariát: +421 911 703 569
      • Lučenecká cesta 2193/17 960 01 Zvolen Slovakia
      • 37956469
      • 2021881081
      • ekonomka@sosdrev.sk | +421 911 703 614 uctovnicka@sosdrev.sk personalistka@sosdrev.sk
      • it@sosdrev.sk | +421 948 984 539
  • Sociálne siete

  •